poniedziałek, 30 marca 2015

Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem





Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)).


Składniki
  • 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej 
  • 140 g (1 szklanka) mąki owsianej
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki
  • letnie mleko do posmarowania chleba
  • sezam do posypania
W niedużym rondelku podgrzać wodę z oliwą i syropem z daktyli do temperatury ok. 50 st. C. Dosypać płatki owsiane i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały.
Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h (aż podwoi swoją objętość). Następnie ciasto wyjąć na blat wysypany mąką i lekko rozwałkować. Zwinąć w rulon i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Kiedy chleb będzie już wyrośnięty posmarować go delikatnie mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Włożyć go do nagrzanego piekarnika. Spryskać 2-3 razy wnętrze piekarnika wodą. Piec w takiej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 30-40 minut.




źródło: klik

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb że śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny chlebek - lubię takie słodkie pieczywo, idealnie sprawdza się z słodkimi dodatkami, ale w sumie - nie tylko, bo i do wytrawnych dań by pasowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo chlebek z suszonymi śliwkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczny:) porywam kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...