niedziela, 22 lutego 2015

Chleb owsiany z siemieniem i żurawiną



Wszystkie chlebki, jakie ostatnio znajdują się na blogu są z dodatkiem płatków owsianych :) Bardzo mi ten składnik pasuje, poza tym staram się płatki jeść jak najczęściej pod różną postacią, np. w pieczywie (a w kupnym niestety ich ze świecą szukać...). Dlatego lepiej przygotować taki chleb samemu - mamy przy okazji możliwość doboru dodatków, w tym wypadku jest to suszona żurawina i siemię lniane.


Składniki (1 bochenek)
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • masło do wysmarowania formy
  • mleko do posmarowania wierzchu
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • ziarna dyni do posypania

Do wody wsypać cukier, drożdże, płatki owsiane. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól, siemię lniane i dobrze wymieszać, aż powstanie lekko klejące się ciasto. Dodać żurawinę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto, odstawić na 20 min.. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu przestudzić na kratce.


źródło: klik

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...