poniedziałek, 19 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka z suszonymi bananami, czekoladą i orzechami


Tak nam posmakowały kiedyś ciastka kokosowe z białą czekoladą (klik), że zrobiłam kolejną wersję - tym razem z suszonymi chipsami bananowymi, chrupiącymi orzeszkami brazylijskimi oraz mleczną czekoladą. Bardzo pospolite, ale jednocześnie sprawdzone i smaczne połączenie :)


Składniki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • po dużej garści suszonych bananów i orzechów brazylijskich
  • 100 g chipsów z mlecznej czekolady lub grubo pokrojonej mlecznej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, banany i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce.


3 komentarze:

  1. Jestem miłośniczką owsianych ciastek...

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe owsiane ciasteczka to prawdziwy smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tydzień bez ciasteczek owsianych u mnie w domu, to tydzień stracony:) ubóstwiam je!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...