poniedziałek, 29 września 2014

Peach pie





Mam nadzieję, że uda Wam się jeszcze dorwać brzoskwinie. U mnie już niestety ich nie ma, a tę pyszną tartę robiłam przed wyjazdem, tylko nie zdążyłam wstawić przepisu. Peach pie, czyli delikatne kruche ciasto, bardzo wykwintne, niezbyt słodkie, otulające mnóstwo miękkich brzoskwiń. Polecam posypać je cukrem cynamonowym - smak nieziemski!



Składniki
  • 250 g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • kilka dużych brzoskwiń, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • cukier cynamonowy
Masło pokroić na kawałki. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować. aż utworzy się jednolite ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do tarty o śr. ~25 cm. Ułożyć brzoskwinie, posypać je cukrem z cynamonem. Wierzch ciasta udekorować paskami wyciętymi radełkiem ze skrawków ciasta. Piec w 200 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.




źródło: ciasto - M. Stewart

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...