środa, 3 września 2014

Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i kruszonką


Bardzo zwykłe ciasto, ale czy czasem w prostocie nie tkwi sedno sprawy? Z takimi banałami kojarzy mi się lato, w każdej zresztą dziedzinie życia, nie tylko w kuchni. Żadnych wymyślnych smaków, żadnych innowacji - po prostu to, co najlepsze i sprawdzone.



Składniki
Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka drobnego cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • łyżeczka ekstrakt z wanilii
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Blachę o wymiarach 37 x 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować ciasto. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Budyń
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 x 40 g proszku budyniowego, śmietankowego
Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu wg powyższych proporcji.


Dodatkowo
  • ok. 3 szklanki czerwonych porzeczek wymieszane z 2-3 łyżkami cukru
  • cukier puder

Kruszonka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego 
  • 160 g masła
Wszystkie składniki utrzeć palcami na kruszonkę.

Na wystudzone ciasto wylać budyń (lekko ciepły, jeszcze nie stężały). Wyłożyć porzeczki z cukrem, posypać kruszonką. Piec ok. 50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



źródło: ciasto jak tu

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...